Gastroskopia jest niezwykle przydatnym badaniem w ocenie stanu przełyku, żołądka oraz opuszki dwunastnicy pod względem wyglądu błony śluzowej, elastyczności ścian oraz soku żołądkowego (ilość, kolor, ewentualna obecność żółci). Gastroskopię w szczególności powinny wykonać osoby, u których występują takie dolegliwości jak: zgaga, stany zapalne żołądka oraz przełyku, a także bóle brzucha, utrudnione połykanie, wymioty, krwawienie z górnego odcinka przewodu pokarmowego, niewyjaśniona utrata masy ciała, niedokrwistość.
Na 8 godzin przed badaniem gastroskopii nie należy spożywać żadnych posiłków. Na 4 godziny przed badaniem nie należy pić, żuć gumy ani palić papierosów.
Gastroskopia wykonywana jest przy pomocy endoskopu (giętkiego aparatu) grubości małego palca, który jest wkładany przez usta do żołądka. Przed zabiegiem gardło pacjenta zostaje znieczulone specjalnym aerozolem, który zmniejsza uczucie dyskomfortu. Badanie gastroskopii jest wykonywane w pozycji leżącej, na lewym boku, z głową przygiętą do klatki piersiowej. Gastroskop jest wprowadzany przez ustnik, który badana osoba trzyma zębami do końca trwania badania. Podczas całego badania nie należy połykać śliny, która spływa swobodnie do śliniaka. Powinno się swobodnie i miarowo oddychać.
Do przeciwskazań dla wykonania gastroskopii należą ostre oparzenia przełyku, napad astmy, zaostrzenie choroby wieńcowej, tętniak aorty oraz perforacja wrzodu żołądka. Zwykle gastroskopia diagnostyczna trwa około 5 minut. Czas ten może się jednak wydłużyć, gdy zachodzi konieczność pobrania wycinków lub usuwania polipów.
Piśmiennictwo:
1) Meinhard Classen, Guido N. J. Tytgat, Charles J. Lightdale, Endoskopia układu pokarmowego Tom 1 -2, wyd. M-Media, 2012.
źródło: Departament Rodziny, Zdrowia i Spraw Społecznych Województwa Małopolskiego